Bliv specialist i it-sikkerhed

Masteruddannelsen i it tilbyder en specialisering i it-sikkerhed til dig, der ønsker en faglig profil inden for it-sikkerhed. Du har en teknisk baggrund, og du arbejder med netværkssikkerhed, sikker softwareudvikling eller it-sikkerhed generelt.  

PF 2796

Specialisering i it-sikkerhed

Både små og store virksomheder, private og offentlige, har ansvar for at sikre, at deres it-systemer er optimeret til at undgå fejlhåndtering, misbrug og angreb.

Alle virksomheder har derfor også brug for kompetencer til at varetage it-sikkerheden både teknisk og organisatorisk.

Som Master i it med en specialisering i it-sikkerhed får du indsigt i, hvordan selv små fejl i design eller implementering af software kan føre til alvorlige brud på it-sikkerheden. Sammen med viden om netværkssikkerhed og forståelse for betydningen af menneskelig adfærd danner det fundamentet for at arbejde struktureret og professionelt med it-sikkerhed.

Du får kompetencerne til at arbejde med NIS2-direktivet, foretage risiko- og trusselsvurderinger af it-systemer og deres anvendelse, til at forebygge eller begrænse brud på it-sikkerheden og til at kommunikere med ledere, brugere og samarbejdspartnere om it-sikkerhedsmæssige muligheder og begrænsninger.

Specialiseringen i it-sikkerhed under masteruddannelsen i it er udviklet i tæt dialog med erhvervslivet. Specialiseringen henvender sig til dig med en teknisk it-baggrund. 

Udbudte fagpakker på specialiseringen i it-sikkerhed og planen for, hvornår de udbydes: 

Opbygning af specialiseringen i it-sikkerhed

Du sammensætter din specialisering i it-sikkerhed ved at:

  • læse de to fagpakker på specialiseringen indenfor it-sikkerhed, samt vælger en fagpakke fra specialiseringen i informationssikkerhed på linjen i organisation og afslutter med at skrive et masterprojekt. 

Dine kompetencer som it-sikkerhedsspecialist vil således komme til at afhænge af din sammensætning af fagpakker.

Vælger du at tage specialiseringen i it-sikkerhed, skriver du masterprojekt ved Aalborg Universitet.  

Særlige bemærkninger 

  • Den valgfrie fagpakke Teknisk It-sikkerhed for generalister kan ikke indgå i en fuld master i it sammen med fagpakken Netværkssikkerhed.

  • Fagpakkerne It-sikkerhed og kryptologi og Sikre distribuerede systemer og anvendt kryptologi kan godt indgå i en specialisering i it-sikkerhed, selvom de er udgået af det samlede udbud. Blot kan de ikke begge indgå i den samme specialisering i it-sikkerhed.
Steen Rye Jakobsen er digitaliseringskonsulent i Esbjerg Kommune og tidligere deltager på fagpakken It-sikkerhed i organisationer.

"Mit største udbytte af fagpakken har været hele den del, der handler om it-sikkerheds-governance, hvor jeg var inde og kigge på, hvad der er af fordele og ulemper ved den måde, vi arbejder med ISO 27001 standarden for it-sikkerhed.

Jeg bruger meget de ting, jeg har fået på fagpakken, til at sparre med og rådgive ledelsen. Det føler jeg mig bedre rustet til. Også i kraft af netværket med de andre på uddannelsen, hvor man får indblik i, hvordan man gør andre steder - i kommuner, men også i private organisationer. Om du er kommunalt ansat eller privat ansat – det er de samme problemer, vi står med."

Steen Rye Jakobsen er digitaliseringskonsulent i Esbjerg Kommune og tidligere deltager på fagpakken It-sikkerhed i organisationer.

Michael Ustrup, Senior Systems Engineer hos Systematic i Aarhus og tidligere studerende på fagpakken Sikker softwareudvikling.

”Mit største udbytte fra fagpakken må være, at jeg i dag føler mig virkelig godt klædt på til at arbejde med sikker software.

Jeg er blandt andet blevet meget stærkere til at stille de rigtige it-sikkerhedsspørgsmål til et projekt, og jeg ved, hvordan jeg kan finde den rette viden, hvis jeg støder ind i problemer, jeg ikke kender til. Jeg har for eksempel lært, hvor de forskellige faldgruber kan ligge i forhold til de forskellige sikkerhedsmekanismer, vi kan tage i anvendelse for at sikre softwaren fra start til slut. Og jeg er også blevet i stand til at lave en sikkerhedsanalyse, der bør gå forud for ethvert it-sikkerhedsprojekt. Så ja, jeg har med andre ord fået opbygget en solid sikkerheds awareness.”

Michael Ustrup, Senior Systems Engineer hos Systematic i Aarhus og tidligere studerende på fagpakken Sikker softwareudvikling.

Jes Hvoldal Nielsen er Focus Advisor Security and SAP Leonardo Machine Learning ved SAP Danmark og tidligere deltager fagpakken Netværkssikkerhed.

”Fagpakken har både givet mig en dyb og bred viden om netværkssikkerhed. Vi har blandt andet været omkring juridiske og etiske spørgsmål, brug af Machine Learning til analyse af netværkstrafik og fået præsenteret forskellige værktøjer til trafikanalyse samt værktøjer, som hackere benytter sig af.

For mig var det også meget lærerigt at diskutere, hvad symptomerne er på hacking, og hvor meget der skal til, før man har en alvorlig situation. Hvis man ikke beskæftiger sig professionelt med hacking, ved man ikke, hvordan man skal forebygge angreb, eller stoppe dem, når skaden er sket.”

Jes Hvoldal Nielsen er Focus Advisor Security and SAP Leonardo Machine Learning ved SAP Danmark og tidligere deltager fagpakken Netværkssikkerhed. 

Flemming Hald er Team Lead, Wireless Solution Architect ved Kamstrup og tidligere studerende på fagpakken It-sikkerhed og kryptologi.

”Jeg valgte fagpakken, fordi jeg havde et aktuelt behov for at vide noget mere om it-sikkerhed og kryptologi. Det er ikke enkelt at lære om kryptologi, fordi der ligger en masse bag ved det at sikre data. Fagpakken lærte mig noget om, hvilke funktioner, der ligger bagved, og hvordan man anvender kryptologi korrekt. Jeg har brugt fagpakken meget i mit arbejde, når vi analyserer kommunikationsprotokoller og ser på, hvordan de er sikret.

J
eg kan helt klart anbefale uddannelsen til alle, som arbejder med kommunikationsløsninger, Iot-enheder, mobiltelefoner etc., hvor der er it-sikkerhedsaspekter med – og det er der jo stort set ved alle kommunikationsløsninger efterhånden.”

Flemming Hald er Team Lead, Wireless Solution Architect ved Kamstrup og tidligere studerende på fagpakken It-sikkerhed og kryptologi.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet for master i it og bliv informeret, når vi holder faglige arrangementer, udbyder nye fag osv.

Tilmeld
Luk denne besked