Bliv specialist i it-sikkerhed

Masteruddannelsen i it tilbyder en specialisering i it-sikkerhed til dig, der ønsker en faglig profil inden for it-sikkerhed. Du har en teknisk baggrund, og du arbejder med netværkssikkerhed, sikker softwareudvikling eller it-sikkerhed generelt.  

PF 2796

Specialisering i it-sikkerhed

Både små og store virksomheder, private og offentlige, har ansvar for at sikre, at deres it-systemer er optimeret til at undgå fejlhåndtering, misbrug og angreb.

Alle virksomheder har derfor også brug for kompetencer til at varetage it-sikkerheden både teknisk og organisatorisk.

Som Master i it med en specialisering i it-sikkerhed får du indsigt i, hvordan selv små fejl i design eller implementering af software kan føre til alvorlige brud på it-sikkerheden. Sammen med viden om netværkssikkerhed og forståelse for betydningen af menneskelig adfærd danner det fundamentet for at arbejde struktureret og professionelt med it-sikkerhed.

Du får kompetencerne til at arbejde med NIS2-direktivet, foretage risiko- og trusselsvurderinger af it-systemer og deres anvendelse, til at forebygge eller begrænse brud på it-sikkerheden og til at kommunikere med ledere, brugere og samarbejdspartnere om it-sikkerhedsmæssige muligheder og begrænsninger.

Specialiseringen i it-sikkerhed under masteruddannelsen i it er udviklet i tæt dialog med erhvervslivet. Specialiseringen henvender sig til dig med en teknisk it-baggrund. 

Udbudte fagpakker på specialiseringen i it-sikkerhed og planen for, hvornår de udbydes: 

Opbygning af specialiseringen i it-sikkerhed

Du kan sammensætte din specialisering i it-sikkerhed på to måder:

  • Du læser de tre udbudte fagpakker inden for it-sikkerhed på linjen i softwarekonstruktion og afslutter med at skrive et masterprojekt, eller
  • Du læser to fagpakker på specialiseringen i it-sikkerhed, samt vælger en fagpakke fra specialiseringen i informationssikkerhed på linjen i organisation og afslutter med at skrive et masterprojekt. 

Dine kompetencer som it-sikkerhedsspecialist vil således komme til at afhænge af din sammensætning af fagpakker.

Vælger du at tage specialiseringen i it-sikkerhed, skriver du masterprojekt ved Aalborg Universitet på linjen i softwarekonstruktion.  

Særlige bemærkninger 

  • Den valgfrie fagpakke Teknisk It-sikkerhed for generalister kan ikke indgå i en fuld master i it sammen med fagpakken Netværkssikkerhed.

  • Fagpakkerne It-sikkerhed og kryptologi og Sikre distribuerede systemer og anvendt kryptologi kan godt indgå i en specialisering i it-sikkerhed, selvom de er udgået af det samlede udbud. Blot kan de ikke begge indgå i den samme specialisering i it-sikkerhed.
Michael Ustrup, Senior Systems Engineer hos Systematic i Aarhus og tidligere studerende på fagpakken Sikker softwareudvikling.

”Mit største udbytte fra fagpakken må være, at jeg i dag føler mig virkelig godt klædt på til at arbejde med sikker software.

Jeg er blandt andet blevet meget stærkere til at stille de rigtige it-sikkerhedsspørgsmål til et projekt, og jeg ved, hvordan jeg kan finde den rette viden, hvis jeg støder ind i problemer, jeg ikke kender til. Jeg har for eksempel lært, hvor de forskellige faldgruber kan ligge i forhold til de forskellige sikkerhedsmekanismer, vi kan tage i anvendelse for at sikre softwaren fra start til slut. Og jeg er også blevet i stand til at lave en sikkerhedsanalyse, der bør gå forud for ethvert it-sikkerhedsprojekt. Så ja, jeg har med andre ord fået opbygget en solid sikkerheds awareness.”

Michael Ustrup, Senior Systems Engineer hos Systematic i Aarhus og tidligere studerende på fagpakken Sikker softwareudvikling.

Jes Hvoldal Nielsen er Focus Advisor Security and SAP Leonardo Machine Learning ved SAP Danmark og tidligere deltager fagpakken Netværkssikkerhed.

”Fagpakken har både givet mig en dyb og bred viden om netværkssikkerhed. Vi har blandt andet været omkring juridiske og etiske spørgsmål, brug af Machine Learning til analyse af netværkstrafik og fået præsenteret forskellige værktøjer til trafikanalyse samt værktøjer, som hackere benytter sig af.

For mig var det også meget lærerigt at diskutere, hvad symptomerne er på hacking, og hvor meget der skal til, før man har en alvorlig situation. Hvis man ikke beskæftiger sig professionelt med hacking, ved man ikke, hvordan man skal forebygge angreb, eller stoppe dem, når skaden er sket.”

Jes Hvoldal Nielsen er Focus Advisor Security and SAP Leonardo Machine Learning ved SAP Danmark og tidligere deltager fagpakken Netværkssikkerhed. 

Vejledning?

Har du spørgsmål til fx. optagelse eller valg af fagpakker, er du velkommen til at kontakte It-vests udviklingschef Bettina Lundgaard Hansen. 

Se kontaktoplysninger
Luk denne besked