Test af microservice til mæglersystem 

Læs om Jesper Møller Jakobsens masterprojekt, hvor han afprøvede en microservice-arkitektur på virksomhedens produkter til mæglerbranchen. 

PF 2685

Fra monolitisk kodebase til microservice-arkitektur

I sommeren 2021 færdiggjorde Jesper Møller Jakobsen en master i it på linjen i softwarekonstruktion. Til dagligt arbejder han som softwareudvikler hos Mindworking A/S.

Kan du fortælle om dit masterprojekt?

”I mit masterprojekt valgte jeg at arbejde med microservices, en softwarearkitektur, der består af enkeltstående softwarekomponenter, man kan opgradere og udskifte uafhængigt af det øvrige it-landskab.

Konkret valgte jeg at afprøve en af Sam Newmans metoder til strangling af microservices ved navn Branch by Abstraction. Teknikken består af en række trin i en bestemt rækkefølge, hvor man gradvist får microservicen separeret ud af sin monolit. I min opgave afprøvede jeg Branch by Abstraction og sammenlignede den op imod andre lignende teknikker.

Målet med at undersøge bevægelsen fra en monolitisk kodebase til en microservice-arkitektur via Branch by Abstraction var at se, om vi kunne forbedre vores deployability. Min arbejdsplads Mindworking står bag et webbaseret mæglersystem, og i min opgave fik jeg påvist, at med en microservice-arkitektur ville vi kunne få et mere fleksibelt og fremtidssikret system til gavn for vores kunder i mæglerbranchen.”

Hvordan har dit masterprojekt haft indvirkning på din arbejdsplads?

”Kort tid efter jeg afleverede mit masterprojekt, havde vi en 1-dags session på min arbejdsplads, hvor jeg sammen med de andre softwareudviklere gennemgik min opgave. Her fortalte jeg bl.a. om fordelene ved brug af microservices, og hvad vi skal være opmærksomme på, hvis vi vælger at gå over på en microservice-arkitektur.

Mit masterprojekt har ikke på nuværende tidspunkt resulteret i, at vi har valgt at overgå til en microservice-arkitektur. Lige nu har vi nogle projekter, vi først skal have kørt igennem, men der er stor interesse for mulighederne ved den type af softwarearkitektur, både fra mine kolleger og ledelse.

Mit projekt har også medført, at flere af mine software-kolleger er begyndt at interessere sig for microservice. Opgaven har altså sat nogle ideer i gang og været en god test i forhold til, hvad en microservice-arkitektur vil kunne bringe, både hvad angår vores it-arkitektur og vores forretning.”

Hvad har du fået ud af at læse en hel master i it?

”Jeg har først og fremmest lært rigtig meget om softwarearkitektur, og herunder bl.a. om microservices.

Mine nye kompetencer betyder, at jeg i dag bedre forstår, hvad andre softwareudviklere taler om, fordi mit begrebsapparat er blevet udvidet. Derudover er jeg også blevet i stand til at påtage mig andre arbejdsopgaver, end dem jeg sad med inden, jeg påbegyndte min master i it.

Udover to fagpakker på linjen i softwarekonstruktion valgte jeg at tage fagpakken Online ledelse, samarbejde og læring på linjen i organisation. Det var meget lærerigt og øjenåbnende at læse en fagpakke udenfor ens eget fagfelt, det bør alle gøre. Jeg synes, det er et stort plus, at man selv kan sammensætte sin master på tværs af uddannelsens linjer. Kort sagt var det en super god oplevelse at tage en hel master i it, selvom det var tidskrævende ved siden af et fuldtidsarbejde.”

Tekst: It-vest, nov. 2021. 

.cshtml filen "~/Views/Blocks/textImage.cshtml" findes ikke