Økonomisk støtte
Langt de fleste medarbejdere har i dag ret til at uddanne sig gratis i arbejdstiden og/eller få økonomisk støtte til efteruddannelse.
Økonomisk støtte til efteruddannelse
Før du selv eller din virksomhed betaler, så undersøg, om du er omfattet af en overenskomst, hvor du eller din virksomhed er berettiget til uddannelsesrefusion. Der findes forskellige kompetencefonde opdelt i brancher, der selv administrerer pengene. En betingelse for alle fonde er imidlertid, at du er i arbejde.
Eksempler på kompetenceudviklingsfonde for offentlige ansatte:
- Den statslige kompetencefond, som støtter ansatte i staten.
- Kompetencefonden mellem DI og HK, som omfatter funktionæroverenskomsten for handel, transport og service mellem DI, HK/Privat og HK Handel og/eller Landsoverenskomst for butikker mellem DI og HK Handel.
- Den kommunale kompetencefond, som støtter i den kommunale sektor. Fra 1. april 2022 kan akademikere (kommunalt ansatte) også søge denne fond. Der kan ydes et tilskud til en masteruddannelse på op til 50.000 kr. per år.
Eksempler på udviklingsfonde for privatansatte:
- Bruttolønsordningen, en ordning, hvor du indgår en aftale med din virksomhed om, at de betaler uddannelsen, men trækker en aftalt andel af din bruttoløn for dette.
- Industriens kompetenceudviklingsfond, som støtter ansatte i industrien med tilskud til selvvalgt efteruddannelse
Vil du vide mere omkring finansiering, kan du også søge inspiration på Aarhus BSS' hjemmeside. Her kan du bl.a. læse mere om bruttolønsmodellen, en ordning, der kort fortalt betyder, at du indgår en aftale med din virksomhed om, at de betaler uddannelsen, men trækker en aftalt andel af din bruttoløn for dette.
Endelig giver voksenuddannelse.dk også en oversigt over de forskellige muligheder for økonomisk støtte.