Gode råd om vejledning
Alle vejledningsforløb ser forskellige ud. Vejledningsforløbet tilpasses nemlig af dig, dine præferencer, dit masterprojekt, din vejleders vejlederstil og jeres indbyrdes aftaler.
1. Kom tidligt i gang
Det er en fordel at komme godt fra start med masterprojektet, herunder med vejledningsforløbet. Opsøg derfor vejledning tidligt - det er ofte i starten, man har mest brug for vejledning til at vælge emne, forfine idéer og tage nogle gode valg om opgavens indhold og opbygning. Ved at starte tidligt op med vejledning, undgår du at komme på afveje og spilde din tid.
2. Forbered dig
Hvis du er velforberedt, får du mere ud af dine vejledningsmøder. Inden hvert møde bør du derfor overveje fx hvad du har brug for, for at komme videre i din proces, hvilke udfordringer, du står overfor, og hvad du er i tvivl om lige nu.
Ud fra det kan du forberede en dagsorden, som du med fordel kan sende til din vejleder på forhånd, så I er enige om mødets indhold og formål. Dagsordenen kan fx indeholde spørgsmål, du ønsker at drøfte. Du kan også aftale med vejleder, at du sender noget konkret fra dit projekt, som vejleder skal forholde sig til.
3. Tag udgangspunkt i noget konkret
Afklar med vejleder, om du skal sende tekst eller andet materiale inden jeres vejledningsmøder - nogle vælger også at sætte faste deadlines for at aflevere bestemte dele af projektet til vejleder. Det kan fx være en kort tekst, hvor du beskriver din opgave, din proces og de ting, du er i tvivl om eller mangler input til. Det kan også være et egentligt udkast til et afsnit i opgaven. Tal med din vejleder om, hvad han eller hun foretrækker.
Hvis du sender et udkast, så gør det klart, hvad du ønsker, at vejleder skal have fokus på. Fortæl også gerne lidt om, hvordan du selv opfatter teksten, om det er første udkast eller tæt på færdigt, og hvor i opgaven afsnittet passer ind. På den måde bliver din vejledning mere konkret, og du sørger for fremdrift i din skrivning.
4. Reflektér over vejledningen
Efter vejledningen er det vigtigt, at du kan huske, hvad du har talt med din vejleder om, og reflektere over vejledningens betydning for din proces. Spørg dig selv - og skriv gerne ned:
På baggrund af vejledningen kan du også lave en to do-liste, fx over de forslag til din tekst, du måske har fået fra din vejleder.
Undgå faldgruber i vejledningen
For at få mest muligt ud af din vejledning, bør du undgå nogle af de gængse misforståelser og faldgruber i forbindelse med vejledning: