Få overblik over forløbet
Proces for masterprojektet
Figuren i denne kasse giver et overblik over, hvordan processen med masterprojektet kan se ud. Vær opmærksom på, at skriveprocesser er dynamiske og iterative, og at dit forløb formentlig vil se anderledes ud.
Forløbet vil være afhængig af, hvilket projekt du laver, og hvordan du arbejder med det.
Valg af vejleder
Ved tilmelding af masterprojektet kan du ønske en vejleder. Du får tildelt en vejleder, når du er optaget og får herefter navnet på din vejleder. Du skal være opmærksom på, at det ikke er sikkert, at du kan få din ønskede vejleder, hvis vedkommende ikke har vejledning det pågældende semester. Det er derfor en god idé at tage tidlig kontakt - i den forbindelse kan du også vælge at starte med at kontakte en af uddannelsens faglige koordinatorer.
Ved første møde med din vejleder bør du overveje, hvad der er vigtigt for dig undervejs i forløbet. Alt efter dine egne styrker i forhold til at skulle skrive dit masterprojekt, kan du have forskellige behov til din vejleder. For at etablere et godt samarbejde med vejleder, kan du eksempelvis overveje, om det er vigtigt for dig, at vejleder:
- har dyb faglig indsigt i emnet?
- er ekspert i de ønskede undersøgelsesmetoder?
- er en rar person, og I har god kemi og forstår hinanden?
- er placeret et bestemt sted? Dette kan have betydning, hvis du foretrækker fysiske møder med hyppige aftaler, frem for online samtaler.
Kend kravene til dit projekt
Dit masterprojekt er et akademisk projekt, og det bliver derfor bedømt ud fra en række akademiske bedømmelseskriterier. Når du skal skrive projektet, er det en fordel, at du kender de kriterier, dit projekt skal vurderes ud fra. Derfor:
- Orienter dig om læringsmål i egen studieordning. Studieordningen ligger på universiteternes websites
- Vær opmærksom på specifikke formelle krav eller formalia via din vejleder eller i studieordning
- Vil du læse om eksempelvis omfang og eksamen i forbindelse med masterprojektet, skal du orientere dig i det seneste Fagbilag, som du også finder på universiteternes websites eller her.
Skriv masterprojektet
Der er mange tilgange til at skrive masterprojektet. Brug din vejleder undervejs i dit forløb og start ud med at gøre dig følgende overvejelser:
Planlæg og lav din undersøgelse
Når du ved, hvad du skal undersøge, altså dit emne og din problemformulering, er det tid til at finde ud af, hvordan du vil undersøge det videnskabeligt. Du skal altså afklare:
- hvilken metode vil du bruge?
- hvilke teorier vil du anvende?
- har du brug for at indsamle empiri? I så fald hvilken type, hvornår og hvordan?
Brug din vejleder til at afklare disse valg. Tal også med din vejleder om, hvad der er nødvendigt for at opbygge en valid undersøgelse og besvare din problemformulering. Hvis du skal indsamle empiri eller teste en prototype, så husk at selv en lille empirimængde eller test kan generere masser af analysemuligheder.
Vil du skrive alene eller sammen med andre?
Du kan med fordel overveje at arbejde sammen med 1-2 andre studerende om masterprojektet. I kan hjælpe hinanden med at læse tekster igennem, diskutere og holde hinanden i gang i processen.
Dette skal du gøre dig klart tidligt i processen, så du kan allerede tidligt i forløbet overveje de fordele og ulemper der er ved at skrive alene og ved at skrive sammen med en anden.
Uanset om du skriver alene, eller I er flere sammen, får du til eksamen en individuel bedømmelse for dit masterprojekt.
Forventningsafstem med din skrivemakker
Hvis I er to, der skriver sammen, er det en god idé at etablere nogle rammer for jeres samarbejde. Overvej blandt andet nedenstående punkter:
Afstem med skrivemakker:
|
Kom i gang med at skrive
Den bedste måde at komme i gang med masterprojektet er ved at skrive. Når man skriver et større projekt, er det en god idé at:
- Komme tidligt i gang med at skrive.
- Tænke og skrive projektet som ét overordnet argument - på den måde kan du både holde den røde tråd og holde styr på, hvor hver del passer ind i projektets opbygning.
- Indtænke løbende deadlines for projektets dele. Gør gerne dette i dialog med din vejleder.
- Sæt god tid af til at redigere og få feedback på dine tekster.
Godt i mål
Masterprojektet er et stort projekt, som tager lang tid at skrive. Men det er mere end bare at skrive masterprojektet. Sæt tid af til at komme godt i mål med dit projekt og forbered dig til eksamen.
Sæt tid af til gennemlæsning
Den afsluttende fase handler om at sikre, at du besvarer din problemformulering, at dit projekt hænger sammen som ét argument, og at den lever op til krav og formalia. Det gør du ved at læse og redigere projektet grundigt igennem. Det tager tid at færdigredigere projektet, så afsæt gerne 1-2 uger. Du kan gøre det lettere for dig selv, hvis du også sørger for at redigere løbende.
Få andre til at læse teksten igennem
Du kan let stirre dig blind på en tekst, du har arbejdet på så længe, og derfor kan det være en fordel at få en anden til også at læse den igennem. Din vejleder er din primære feedbackgiver, men det er også nyttigt at få feedback fra medstuderende eller andre i dit netværk undervejs.
Det er en fordel at aftale med én eller flere medstuderende at give hinanden feedback, da alle har brug for den og kan lære noget af at se hinandens masterprojekter. Se feedbacken som et fagligt og professionelt samarbejde, hvor I giver hinanden faglig og professionel feedback, der er funderet i de akademiske og formelle krav, der bliver stillet til masterprojektet. Meld gerne ud, hvad du specifikt ønsker feedback på.
Forberedelse til eksamen
Når du har afleveret projektet, er det tid til at forberede dig til den mundtlige eksamen. Det kan være en fordel at bringe noget nyt med ind til eksamen, hvis du har tid. Det kan også være gavnligt, hvis du har tid og mulighed for at præsentere dele af dit projekt for virksomheden og få tilbagemeldinger, som du kan tage med til din eksamen.